Nicolae Iorga – Politica externă a regelui Carol

”Un popor trebuie să fie foarte cruțător în ce privește sentimentele sale, să nu și le strice pe toate drumurile, căci altfel, ca persoanele sensibile, ajunge la mari deziluzii” – sigur, la ora actuală trebuie să fii un ignorant foarte încăpățânat să nu fii de acord cu faptul că dacă există o Românie modernă, omul care a trecut această Românie de la epoca medievală la cea modernă a fost regele Carol. Spre deosebire de alte popoare, unde trecerea a fost treptată și oarecum firească, la noi treaba a fost bruscă, am putea spune violentă.
Cartea lui Iorga constituie de fapt o suită de lecții susținute la Universitate, și cum nu sunt istoric, nici nu am de gând să vă prezint detaliat fiecare aspect. Eu unul am citit această carte ca răspuns la jurnalul lui Dostoievski, să văd și din punctul de vedere al unui istoric român cum s-a comportat Maica Rusie în războiul din 1877.
Și da, când recitesc rândurile lui Dostoievski despre integritatea morală a politicienilor ruși ce au susținut războiul împotriva turcilor, și cum vrea Rusia să apere granițele creștinismului împotriva turcilor răi ucigași de copii, apoi descopăr la Iorga ce pace mizerabilă ne-au pus la cale turcii și rușii, m o stranie senzație de enervare.