Salman Rushide – Copiii de la miezul nopţii

Să ne imaginăm că nişte copii s-au născut în ziua în care Ceauşescu a fost împuşcat. Sau că nişte copii s-au npscut la ora la care regele Mihai a fost forţat să abdice (tre’ să zic că a fost forţat, că altfel cine ştie cum dracu’ începe vreunu’ dintre voi să.l creadă pe Băsescu). Da, deci nişte copii se nasc în fiecare moment important al istoriei, nu e un exerciţiu de imaginaţie foarte dificil, naşterea e ca moartea, se petrece în fieare clipă. Mă rog… la naştere e mai dificil cu locul, dar la moarte, nu trebuie să-ţi faci nici o grijă în privinţa asta, poţi să crăpi oriunde, nimeni nu se supără. La naştere, dacă te naşti unde nu trebuie, ai o problemă toată viaţa. Uite eu, de pildă, m-am născut în România! Cerere către Dumnezeu, cu parafrazarea directă a lui Sorescu: „Mai naşte-mă o dată!”.

Saleem Sinai însă se naşte în India, în noaptea în care acest stat îşi câştigă independanţa. Nu e singurul născut din noaptea aia, dar e singurul năcut la ora 12. El şi cu ceilalţi copii vor avea puteri supranaturale, care vor influenţa indirect istoria acestei naţiuni. Subiectul e superb. Romanul e atât de bine scris, încât merită un loc important în galeria scrierilor de analiză a totalitarismului. Mie mi se pare că aici Rushdie a vrut să fie un Soljenitin al Indiei, în variantă mistică. Copiii din Miezul Nopţii, adică toţi copiii, chiar şi cel cu puterea de a-şi schimba sexul, vor fi sterilizaţi de unul dintre ei, Shiva, zeul războiului. E o carte despre imposibilitatea de a schimba destinul unei naţiuni, şi binenţeles, tipic deja pentru Rushdie, despre violenţa şi fanatismul religios. (Interesant este că din lupta hinduism – islamism, iese învingător creştimismul, căci sora lui Saleem, scapă din război, fugind la o mânăstire de călugăriţe. Destinul einu este însă o victorie, ci un compromis).

Nu o să bat câmpii, vreau doar să explic câteva simboluri, pentru a uşura lectura cărţii:

– în primul rând gaura din cearceaf – e un simbol sexual, care poate avea multe semnificaţii. Gaura poate fi gaură a cheii, prin care vezi un secret (există acest pasaj), vagin (de ce nu?), sau refuzare a tradiţiei – cearceaful din noaptea nunţii trebuie pătat de sânge, dar are o gaură.

– 420 – un număr folosit ca laitmotiv, e numărul articolului din Codul Penal Indian Britanic care denunţă hoţia, nu are legătură cu canabisul.

– „svasti” în sanscrită înseamnă „bun”. Romanul arată printre altele şi trecerea de la svastica sanscrită la cea nazistă, ale cărei linii au altă direcţie.

Anunțuri