J.R.R.Tolkien – Stăpânul inelelor – Întoarcerea regelui

Un muritor, Frodo, care ţine asupra sa unul dintre Inelele Mari nu moare, dar nici nu creşte şi nici nu I se lungeşte viaţa ci continuă să trăiască, până când, într-un sfârşit, fiecare clipă înseamnă epuizare. Şi când foloseşte prea adesea Inelul pentru a e face nevăzut, dispare el însuşi: la urmă devine pentru totdeauna nevăzut, umblând în amurg sub ochiul puterii întunecate ce stăpâneşte inelele. Dar, mai devreme sau mai târziu – mai târziu, dacă este puternic sau are gânduri curate, dar nici forţa lui şi nici buna intenţie nu ţin o veşnicie – mai devreme sau mai târziu, Puterea Întunecimii îl va devora. (I, 2)

 

Asta îi spune Gandalf lui Frodo înainte de a-şi începe călătoria. Binele este viciabil, coruptibil datorită puterii nemărginite a Răului. Gândiţi-vă un pic: la început Isildur este cel care refuză să distrugă inelul, apoi Smeagol îl ucide pe Deagol pentru a fura ceea ce acesta din urmă găsise. Bilbo Baggins are ieşiri de fiinţă posedată în preajma lui Frodo, iar la final chiar va întreba nostalgic unde este inelul lui. Nici unul din membrii Frăţiei nu atinge inelul, nici Aragorn, nici Legolas, Gimli şi se pare că nici măcar Gandalf. Boromir e ucis după ce încearcă să-l fure de la Frodo, tatăl său, Denethor, se sinucide pierzându-şi speranţa. Să nu uităm că pentru o vreme chiar şi Saruman a fost un vrăjitor bun, un prieten al numenoreenilor, dar iată că a devenit un discipol al lui Sauron. Regele-Vrăjitor a fost cândva om, Theoden al Rohanului e vrăjit de Limbă de Vierme, iar în cele din urmă, pentru că “nici forţa lui şi nici buna intenţie nu ţin o veşnicie” chiar şi Frodo se îndoieşte de misiunea sa, si numai printr-o întâmplare lucrurile se termină cu bine.

Răul e puternic pe Pământul de Mijloc, iar puterea lui este absolut fascinantă. Toţi sunt viciaţi sau viciabili. Un alt episod care lipseşte din film est finalul – căci la întoarcere hobbiţi găsesc un Comitat ros de războaie civile, pervertit de conducerea autoritară a trimişilor lui Saruman, căci viciul lasă urme, asemeni unui drog.

3 comentarii

Comentariile nu sunt permise.