C.S.Lewis – Cronicile din Narnia – Leul, vrăjitoarea şi dulapul

Dacă J.R.Tolkien a scris Istoria Pământului de Mijloc, dar o istorie a Pământului (fie el şi De Mijloc), observaţi că C.S.Lewis creează un univers paralel, la fel cum face şi cu “Alice în ţara minunilor”. Narnia este un tărâm al magiei, unde poţi ajunge fie deocamdată printr-un dulap, fie mai târziu printr-o gară. (apropo, la faza asta nu a fost foarte original Harry Potter cu peronul 3 şi-un sfert.) Cei  patru protagonişti , Peter, Susan, Edmund şi Lucy Pevensie ajung pe acest tărâm magic, populat de satiri şi animale vorbitoare unde există o vrăjitoare rea. Ea se numeşte Vrăjitoarea Albă, şi sub domnia sa iarna pare să nu mai plece. Ba mai mult, îl momeşte pe Edmund cu rahat turcesc într-o scenă demnă de răposatul Andersen. Deşi nu are un rol foarte important în povestire, se pare că Lewis a fost inspirat de satir, pentru a termina scriind ceea ce unii cred că este o povestire plină de aluzii hristice. Din cauza asta a şi avut divergenţe cu Tolkien, care nu era de acord ca în basme să fie folosite elemente creştine. Diferenţa de opinii se vede şi în scrieri, fiind motivată de mentalitatea fiecărui autor în parte: Lewis era mistic, eseurile sale despre creştinism fiind cred eu de referinţă pentru această religie. Tolkien era lingvist, pasionat mai mult de basmul în sine decât de transmiterae unui mesaj subliminal.

Care e de fapt mesajul  subliminal al primei cărţi a „Cronicilor din Narnia”? Edmund fuge a Vrăjitoarea cea Rea, ca să mai ceară rahat turcesc. Vrăjitoarea, evident, vrea să-l omoare. Practic avem un trădător ce urmează a fi condamnat la moarte. Leul, Aslan, simbolizându-l pe Hristos, se duce la palatul vrăjitoarei pentru a-l salva, oferindu-se el ca jertfă în locul copilului. Tema unu: sacrificiul pentru păcătoşi. Vrăjitoare îl aşează pe o Masă de Piatră (crucea) şi  îl ucide cu un cuţit (vărful de suliţă).  Apoi cele două fete (mironosiţele) acoperă trupul . Tema doi: crucificarea. Conform unei legi magice străvechi, cel care se oferă să moară în schimbul altuia, are dreptul să învie. Asta se va întâmpla cu Aslan, iar primele care-l vor vedea readus la viaţă vor fi cele două fete. Deci… tema trei: învierea.

Aşa că indiferent de câtă magie e în „Cronicle din Narnia”, nimeni nu poate presupune că Lewis a avut ideea de a perverti mintea copiilor cu poveştile sale.

Anunțuri

1 comentariu

Comentariile nu sunt permise.