De ce nu vom ieşi din criză (demonstraţie cu javascript)

Multă lume se întreabă probabil de ce nu scriu şi eu despre criza economică din România… la dracu’, e atât de „cool” să vorbeşti despre criză încât mi-ar creşte traficul în câteva secunde.

Simplu: nu vorbesc despre lucruri irezolvabile, iar în România criza la ora actuală este un lucru irezolvabil care va merge din ce în ce mai rău. E demonstrabil matematic. Sau, mai exact, informatic. Această demonstarţie o voi face în cele ce urmează ca să nu se mai minuneze nimeni de ce trăim prost, şi nici de ce nu scriu eu despre criză. Nu e mare filosofie… e chestie de clasa a noua de liceu, aşa că nu mă luaţi la mişto că fac eu pe deşteptul.

Avem o variabilă X egală cu valoarea sumei imprumutate de la FMI, şi o variabilă Y egală cu valoarea de bani pe care o ţara asta la ora actuală. Deci o să avem aşa:

var x=18;

var y=19;

Mai avem o a treia variabilă pe care o vom noat cu “i”, şi care este egală cu suma de bani pe care o produce ţara la ora actuală, dar mai mică decât imprumutul facut de la FMI. Poate fi o valoare mai mică şi cu o unitate, nu contează.

Din punct de vedere matematic, aşa cum gândesc parlamentarii suntem OK, pentru că avem trei variabile cu plus, deci ar trebui să ieşim în câştig. Practic treaba nu stă chiar aşa, şi o voom demonstra vu ajutorul unui limbaj de programare.

Să nu uităm că variabila “i”, adică ce produce ţara, scade exponenţial, pentru că poporul nu doar că produce, dar şi consumă. Consumul e pierdere exponenţială, deci e cu minus. Şi nu produce mai mult decât împrumutul, asta e clar, pentru că dacă s-ar întâmpla asta, nu ar mai face împrumutul de la bun început.

Creăm deci o funcţie simplă notată cu „calcul” de exemplu, în care vom scrie că variabila „i” este egală cu un număr pozitiv care vreţi voi, cât vreţi voi de mare, mai mic decât împrumutul de la FMI (adică „x”-ul) şi autoconsumabil (adică „–”). Creăm apoi o sumă. ATENŢIE! LUCRĂM NUMAI CU SUME! NU SCĂDEM NIMIC! Variabila „calcul” va fi egală cu x+y+i. Şi zicem aşa în pseudo-pseudo-cod:

"cât timp avem banii ăstia şi împrumutăm, producem dar consumăm,
înseamnă că valoarea de bani pe
care o are ţara este egală cu variabila "calcul".
Afisează te rog, calculatorule, variabila "calcul"!"

Vedeţi apoi ce se întâmplă! Copiaţi codul ăsta într-un document text, schimbaţi extensia în „html”, apăsaţi calcul şi vedeţi ce face:

________________________

<html>
<script language="JavaScript">
var x=18;
var y=10;
var adaos=x+y;
function calcul(){
for (i=6; i<x; i--){
var calcul=adaos+i;
document.write(calcul+"</br>");
}
}
</script>
<body>
<form>
<input type='button' size='14' value= 'calcul' onClick='calcul()'>
</form>
</body>
</html>
____________________________

Nu că e minunat? Scriptul vă arată numere negative! Vă va spune că sunteţi într-o pierdere in ce în ce mai mare, deşi aţi făcut numai adunări. La fel e şi economia românească.
Fără glumă acuma: un antivirus prost vă poate detecta fişierul ca fiind un virus. Oricum, nu vă speriaţi, scriptul se va bloca la un moment dat, pentru că scăderea se face la infinit.
Dacă nu aveţi idee ce a aia programare în javascript, sau dacă sunteţi slabi de îngeri, nu înceracţi asta acasă şi credeţi-mă pe cuvânt: monitorul va începe să scadă o unitate din suma lui X+Y+I la infinit. După 0 va începe cu -1, -2, -3… ş.a.m.d.

Cu alte cuvinte: quod erat DEMONstrandum.

 

Reclame