Alexandre Dumas – Contele de Monte Cristo

În primul rând trebuie spus că povestea lui Edmond Dantes, aş cum a imaginat-o „taica” Dumas nu are nici o legătură cu filmele mai mult sau mai puţin americane. Binenţeles, putem face o paralelă între Hamlet, Mattia Pascal, Edmond Dantes şi… Eric Draven, să zicem… dar  am vorbi astfel despre un arhetip al Phoenix-ului corcit cu Nike, care într-un fel sau altul se află la baza a tot ceea ce ştim astăzi despre supereroi.
Dar detaliile romanului lui Dumas se pierd în negura ignoranţei:
În prmul rând la sfârşit nu răămâne cu Mercedes, adică nu e cu happy-end. Trăim decenii de minciună şi propagandă feministă: Monte Cristo nu-şi regăseşte dragostea din tinereţe, şi nu-şi reia viaţa. Ce a pierdut rămâne pierdut, pentru că aşa e în viaţă. Pe Mercedes o găseşte deja decrepită, iar după ce se răzbună pleacă cu o grecoaică ce e cu cel puţin zece ani mai tânără ca el – deci nu e aşa fătălău cum l-au făcut telenovelele.
Copilul lui Mercedes, nu este al lui, de aici şi imposibilitatea întoarcerii. Prin intermediul lui Albert ajunge la Paris şi-şi face de cap, dar tristul adevăr nu e că Monte Cristo pleacă cu alta, ci că femeia pe care o iubise vreme de 14 ani de puşcărie de fapt se cuplase cu altul şi trăise binişor.
Aşa zisul principal oponent, Fernand adică, se sinucide; nici măcar nu ajunge la duel. Laşitatea îl caracterizează până în ultima clipă. Spun „aşa-zisul” pentru că de fapt Monte Cristo loveşte cel mai tare în Villefort, judecătorul care îl condamnase pe nedrept. Lui îi convinge cea de-a doua soţie să-şi otrăvească întreaga familie, şi doar de dragul lui Maximilien este salvată Valentine. Danglars sfârseşte destul de ieftin: îşi cere scuze şi pleacă, evident, după o spaimă de ţi-e mai mare dragu’!
În fine, legătura lui Edmond cu Grecia şi cu Orientul este foarte strânsă după evadare, pentru că nu ştim prin ce minune, dar ţine la obiceiul de a nu mânca în casa duşmanului. Poate din cauza asta pleacă în cele din urmă cu Haydee şi o părăseşte pe Mercedes.
Abia de aici încolo vă rog să judecaţi romanul!

Anunțuri