John Lloyd & John Mitchinson – Cartea ignoranţei

Acest „mic tratat pentru cei care ştiu că … nu ştiu”  (cum îl numesc autorii) mi se pare mai degrabă un summum de “ştiaţi că…”-uri mai mult sau mai puţin interesante, la a căror descoperire s-a ajuns în urma unor experienţe bizar de forţate. Cel mai tare exemplu e ăsta:

 – cică doi domni de la Universitatea Metropolitană din Tokyo au descoperit că urechelniţa are un penis de “rezervă” când… ATENŢIE… „au strâns în joacă fundul unui mascul de urechelniţă în timpul actului sexual” – bă! Ăştia sunt sănătoşi la cap? Ăştia sunt oamenii de ştiinţă ai omenirii! Cei din România îl fac pe Băsescu academician pentru că le-a luat sediu. Cei din Tokyo strâng de cur o urechelniţă în joacă în timp ce se fute – unii mai deştepţi ca alţii. Vă daţi seama cum stăteau chinezucii ăia şi se orbecăiau la urechelniţă: „Ce face frate?” „Se fute!” „Notează că se fute… aşa…fă cu mâna, ia vezi, reacţionează?” „Nu!” „Mişcă patu’… reacţionează?” „Ăăăăăăăăăăăăăă ….. nu!” „Ia strânge-o de cur cu o pensetă… ce ami face acuma?” „Păi i-am rupt sula!” „Aolăeu!!!” „Da stai că mai are una” „Frate! P’asta n-am văzut-o până acuma… notează! Asta e descoperire de Nobel!”

 Oricum, eu unul nu ştiam următoarele lucruri (spre marea mea ignoranţă:

– oamenii nu au doar cinci simţuri, ci nouă: cinci clasice … văz, auz, gust, miros, simţ tactil, şi patru ceva mai nou descoperite: termoreceptare (simţul căldurii), echilibroreceptare (simţul echilibrului), nocireceptare (receptarea durerii cu ajutorul pielii şi al organelor trupului – deşi acest simţ poate fi considerat alături de termoreceptare subsumat simţurilor tactile) şi proprioreceptare (conştientizarea trupului: când închizi ochii şi întinzi mâna ştii poziţia în spaţiu a mâinii tale)
– cică oamenii de ştiinţă consideră că în Geneza Biblică când se spune că Eva s-a născut din coasta lui Adam, referinţa este la osul penis al bărbatului. Motivaţia se clatină turmentată: în ebraică nu există cuvânt echivalent pentru penis, bărbatul e singurul mamifer fără os penis, femeile şi bărbaţii au acelaşi număr de coaste, iar referinţa biblică la carnea închisă la loc după ce e luată coasta, are în vedere sutura de sub scrot. Oricum, teoria nu mi se pare o blasfemie, doar că ar avea nevoie de mai multe argumente.
– nu ştiam că împăraţii romani ordonau moartea unui gladiator ridicând degetul mare, care simboliza spăda scoasă din teacă. Da… am trăit în ignoranţa filmului “Gladiatorul”, şi nu am fost pe fază când regizorul, Ridley Scott, a declarat că a schimbat direcţia degetelor numai ca să nu deruteze publicul.
– nu ştiam că vrăjitoarele nu erau arse de vii pe rug, ci erau mai întâi sugrumate. Oricum, ignoranţa lui Dan Brown e la mare modă.
– nu ştiam că “echivalentul în arabă al planetei Marte este Cairo sau al-Qâhirah
– nu ştiam că numele Americii vin de fapt de la negustorul Richard Ameryk
– nu ştiam că primul virus al unui computer a fost o insectă adevărată. În 1947 la Universitatea Harvard un imens computer s-a oprit din cauza unei molii prinse în releu.
– nu auzisem de Aristarchus din Samos din anul 310 î.Hr. şi de teoria lui că Pământul se învârte în jurul Soarelui. Nu ştiam că lucrarea lui Copernic îl citează ca precursor.
– nu ştiam că pantofii e sport produc în Marea Britanie annual 71.309 de accidente: d-aia nu port eu adidaşi.
– nu ştiam că nu există pantere complet negre.
– habar n-aveam că sucul din nuca de cocos poate înlocui perfuziile cu soluţie salină
– ştiam că untul de balenă e bogat în vitamina C, dar nu m-a dus capul să fac o banală corelaţie şi să presupun că eschimoşii nu suferă de scorbut
– nu ştiam că Rudolph, renul lui Moş Crăciun, era femelă pentru simplul fapt că masculii îşi pierd coarnele în timpul iernii.
– tigrii nu suportă mirosul de alcool şi îi sfâţie pe cei care miros aşa. Cică în SUA 12000 de tigri sunt crescuţi acasă pe post de animale domestice. Oau! Vă imaginaşi cum ar fi să crească românii tigrii? De Paşte şi de Crăciun s-ar lăsa cu măcel!
– cică poţi prinde un crocodil cu un elastic, pentru că muşchii care ajută această reptilă să deschidă botul sunt mai slabi (atrofiaţi) decât muşchii care îl ajută să închidă fălcile. Întrebarea e: cine are tupeul să demonstreze teoria?

Sunt ferm convins că o să găsiţi şi voi multe lucruri pe care nu le ştiaţi. Nu că v-ar folosi le ceva… dar aşa…

Anunțuri