Şerban Foarţă – tichia de mărgăritar

Se dă textul semnat Şerban Foarţă în revista (cică…) culturală „Tribuna”

Debandada lui Möbius
Domnului profesor Solomon Marcus
Cocoloşul (sferoidal) de hârtie constă într-un (să-i spunem:) haos de cvasi-benzi ale lui Möbius, inextricabil intricate, cărora nici o analiss situs nu le face, pasămite, faţă.
Poate că numai o furnică, în mişun de etern glob-trotter şi specialistă-n spaţii lise (şi culise!) ar fi capabilă de exhauţia lor.
Pe lângă ele, poliedrele stelate din pomul nostru de Crăciun, cu conice protuberanţe ca de arici de mare din staniol (roşu, îndeobşte, sau argintiu nival), sunt realmente nişte jucării. Cât despre banda möbiusiană, dacă-i invoc, în ocurenţă, 8-ul cel pordigios ca infinitul, e pentru că şi cocoloşul de hârtie pare să ducă la confuzia/contopirea dintre aversul şi reversul filei, dintre bi- şi tridimensional, dintre plan, (sau plat) şi curbiliniu.
Adaug că, inform şi derizoriu, un ghemotoc dintr-o hârtie scrisă, fie şi doar pe jumătate sau pe sfert, „cu gândiri şi cu imagini”, are ceva din (hemi)sfera cerebrală, – fapt de natură să-l înnobileze.

Ce e asta frate? Sfinte Pixulescule al paginilor albe! Cum spunea un poet… „băi, eşti tra-la-la?”
Apropo, ştiaţi că 2 la sută din preţul fiecărei cărţi pe care o cumpărăm din librării intră în bugetul Uniunii Scriitorilor? Bine, 2 la sută din preţul unei cărţi nu e mult, dar 2 la sută din preţul tuturor cărţilor e ceva…

Reclame