ENDERVERSE – alte povestiri

Cheater – în marea şi înnebunitoarea căutare a unor tineri salvatori care să extermine rasa extraterestră a gândacilor, Flota Internaţională organizează teste de recrutare. Tatăl lui Han Tzu îşi pregăteşte temeinic fiul pentru aceste teste, atât de temeinic încât face rost de „magicele întrebări” şi i le predă fiului său prin intermediul profesorului personal. Din păcate Han Tzu răspunde de bunăvoie greşit la toate întrebările. A doua zi tatăl său este arestat, iar el este supus unei noi testări.
Mazer in prison – subiectul acţiunii e redat generic în „Jocul lui Ender”, aşa că lecturarea acestei povestiri este absolut opţională: Mazer, primul general care a învins gândacii, este trimis în spaţiu pentru a înşela timpul, iar Graff este desemnat să pună bazele Şcolii de Luptă.
Pretty Boy – este povestea lui Bonito „Bonzo” Madrid, care se hotărăşte să pleca la Şcoala de Luptă după ce află că tatăl său are o aventură cu o altă femeie.
A war of Gifts – acţiunea poveştii începe undeva în Carolina de Nord, unde Zechariah ‘Zeck’ Morgan este un băieţel deseori bătut de propriul său tată, ministrul bisericii locale. Plecarea lui la Şcoala de luptă este aşadar o modalitate de a scăpa de abuzurile tatălui. Ajuns aici însă, Zeck se dovedeşte a fi un copil tare ciudat, care nu iubeşte Crăciunul, pentru că tatăl său l-a învăţat că „Moşul e rău”. Aparent Zeck e împoriva ideii de Sărbători, şi prin atitudinea sa recalcitrantă pare a enerva pe toţi. După o discuţie revelatoare cu Ender (vezi un caz asemănător în „Ender în exil”), se dovedeşte că Zeck dorea de fapt să se întoarcă acasă pentru a-şi salva mama de mânia tatălui. Ender îl convinge că nu are motive de îngrijorare, şi îi oferă, binenţeles, un cadou. Să fie oare povestirea asta mai mult decât o banală speculă sentimentală cu ocazia Sărbătorilor de iarnă?