DUNE – winds of dune

herbert-vanturile-de-pe-duneTetralogia „Legendele Dunei” îşi concretizează multaşteptata continuare. În „Winds of Dune”, Brian Herbert şi Kevin J. Anderson reuşesc să găsească o explicaţie faptului că Muad’Ib s-a transformat din mântuitor în tiran. Alternând momentele temporale, îl găsim alături de Bronso de pe Ix, fiul cyborgului Rhombur Vernius, cel mai bun prieten al lui Leto I. Prietenia lor e pusă la încercare în momentul în care Bronso află că Rhombur nu este tatăl său, şi amândoi pleacă pentru a lua contact cu Wayku, o rasă bizară de „gypsies” ai cosmosului foarte ludici, de la care cei doi învaţă ce înseamnă o prietenie durabilă. Întorşia acasă însă,  Rhombur Vernius este asasinat, iar prietenia dintre cei doi copii pare a se rupe iremediabil.
Câţiva ani mai târziu, acelaşi Bronso judecă şi condamnă faptele lui Muad’Ib,, în special sterilizarea planetelor. Jessica se hotărăşte chiar să-şi omoare fiul atât de necruţător, înainte ca acesta să sterilizeze Caladanul, dar în ultima clipă află că prietenia lui cu Bronso a rămas aceeaşi. Scrierile lui Bronso şi faptele lui Paul erau menite să dărâme mitul lui Muad’Ib, aşa cum Propovăduitorul o va face în „Copiii Dunei”. Se pare că nici o persoană a vreunei planete sterilizate nu a murit vreodată, deoarece erau evacuaţi înainte, dar propaganda anti-Usul nu putea menţiona asta.
Binenţeles că pentru fanii învederaţi, acest interquel este o mare jignire la adresa lui Frank Herbert. Deoarece nu ţine cont de primele fraze din „Dune”: Paul s-a născut pe Caladan, şi a părăsit planeta pentru prima oară când a venit pe Arrakis. Deci până la urmă, nu a fost gândit ca un om cu suflet bun ale cărui intenţii ascunse nu le-a înţeles nimeni.

Reclame