DUNE – casa Atreides

Dacă „ Legendele Dunei” erau prea violente, prequels-urile sunt prea statice. Sunt mai degrabă SF-uri politice, cu tot soiul de organizaţii mai mult sau mai puţin guvernamentale, cu dezbateri largi referitoare la aviditatea de putere, planuri perfide procese şi multe (poate prea multe ) comploturi. Un fel de X-files şi mai futurist dacă se poate. Se vede clar influenţa lui Kevin J. Anderson aici. Să nu uităm de colabărările lui la “Războiul stelelor” (vezi Jihadul Butlerian) şi da, la X-files: While I continued to write original novels, I also found a great deal of success in dipping my toes into established universes, such as Star Wars and X-Files (both of which I love). I learned how to study the rules and the characters, wrap my imagination around them, and tell my own stories within the boundaries and expectations of the readers.” Scrie spre final autorul.
În fine, ideea e că ne aflăm undeva cu 35 de ani înainte ca Leto să debarce pe planeta Dune. Arrakis este acum guvernată de baronul Vladimir Harkonnen, care fiind un personaj negative o “suge de vlagă”. Pe planeta Caladan Ducele Paulus Atreides îşi trimite fiul, pe Leto, la studii pe planeta Ix, lăsându-l în grija lui Earl Dominic Vernius. (îl trimite ca pe Hamlet, deoarece mama lui, Helena, e foarte nemulţumită de chestia asta). Între timp, planetologul Pardot Kynes e trimis şi el de împăratul Elrood Corrino IX pe planeta Dune, ca să furnizeze informaţii referitoare la melanj. Binenţeles că el se va împrieteni aici cu băştinaşii şi aşa mai departe. Împăratul însă va fi otrăvit uşor uşor de fiul său, Shaddam, şi de aghiotantul lui groaznic de enervant, Hasimir Fenring.
Bene Gesseritul încearcă să descopere Kwisatz Haderach-ul, şi din aceste căutări Gaius Helen Mohaim e trimisă pe Wallach IX şă se împerecheze cu baronul Harkonnen. Dar copilul pe care îl naşte nu e nici pe departe un Kwisatz Haderach, aşa că Mohaim “mai vrea o dată”. Din păcate nu se alege decât cu o bunătate de viol, iar baronul cu o bunătate de boală, care nu are bunul simţ de a fi sifilis, ci un alt virus care îl face obez. (o fi fost tinctură de hamburger). Din această co-producţie bizară se va naşte Jessica.
Pe Geidi Prime Duncan Idaho fuge de Glossu Raban, ajunge la Caladan, şi intră în slujba Ducelui Paulus. Pe Ix, Leto se împrieteneşte cu prinţul Rhombur, (destinele li se aseamănă în mare parte), şi se îndrăgosteşte de Kailea. Planeta Ix este atacată din senin şi cu toţii se întorc pe Caladan. Ducele Paulus e ucis de un taur de luptă drogat. Când Elrood moare, Shaddam vrea să se încoroneze împărat al universului, aşa că prgăteşte un party zdravăn la care invită pe toată lumea. Glossu Rabban atacă delegaţia de pe Tleilax, lăsând să se creadă că vinovat e Leto. În urma unui process însă, acesta este achitat.
Pe scurt: subiect există. Evident, lungit şi întins ca o ciungă-n păr, pentru că rămân la idea mea: dacă Frank Herbert vroia să scrie toate astea, le-ar fi scris cu siguranţă.

Anunțuri