DUNE – ereticii Dunei

Timpul şi cunoştinţele au evoluat: mirodenia se poate produce în cuvele axotl, iar Bene Gesseritul e la un pas de a ajla secretul prducerii de ghola. Planeta Rakis a redevenit Deşert, dar viermii mor unul câte unul. Planeta Geidi Prim, aparţinând cândva Casei Harkonnen, a devenit Gammu, şi este locuită de Canonicatul Bene Gesserit, care, cu ajutorul ştiinţei tleilaxu aduce la viaţă un nou ghola Duncan Idaho. Acesta este însă mult mai tânăr, şi nu are acces la memoria dinaintea morţii. Scopul creării lui este de a combate prin cunoştinţele sale strategice avântul unei noi organizaţii feminine cu planuri distructive, ce se autointitulează Onoratele Matres.
Tot pentru îndeplinirea acestui ţel e nevoie şi de ajutorul basharului Miles Teg Atreides, urmaşul direct al Ghanimei şi al lui Farad’n. Întâmplător, acesta semănă izbitor de mult cu Leto I, astfel încât întâlnirea lui cu Duncan coincide cu momentul reamintirii ghola-ului de până în clipa morţii din vremea lui Paul.
Pe Dune, preoţimea în frunte cu Hedley Tuek o descoperă pe Sheeana, o fată ce are capacitatea de a porunci viermilor. Vestea acestei minuni ajunge la urechile Bene Gesseritului, bucuros că strădaniile sale genetice de mii de ani au fost în sfârşit fructificate. Odrade este trimisă pe Rakis pentru a o pregăti pe Sheeana, Lucilla cu Miles Teg vin pe Gammu unde îl antrenează pe Duncan Idaho, iar Taraza negociază eliminarea Onoratelor Matres împreună cu tleilaxu. Dar o bombă mmnemonică a fost pusă în conştiinţa lui Duncan, şi nimeni nu ştie: capturat şi forţat de împrejurări să se împerecheze cu Onorata Matres Marbella, el îşi aminteşte toate vieţile ghola trăite vreme de mii de ani, de la nunta sa cu Alia, până la orele petrecute în biblioteca de pe Gammu. Nimic mai periculos, căci capacităţile sale de adaptare sexuală la ispitele Marbellei se pliază pericolului. Între timp, Taraza cu ajutorul lui Odrade şi al lui Waff, pun la cale o coaliţie cu tleilaxu, o naţiune care acum se închină ascultătoare marelui zeu Tiran. Astfel, un nou război poate începe: Taraza, Waff şi Miles Teg vor fi ucişi, iar planeta Rakis va fi la rândul ei distrusă.
Formula tradiţională de adio a Cucernicelor Maici este “Poate că moartea nu ne va despărţi” – deci în ciuda faptului că făuresc religii, misterul morţii dăinuie. Obsesia şi teama nu au putut fi eliminate din ecuaţia perfecţiunii, iar deşertăciunea Arrakisului devine de fapt un simbol al zădărniciei. Descoperind mesajul Tiranului, Odrade înţelege temerile umane ale acestuia: „TRUPUL ŞI SUFLETUL BENE GESSERITULUI VOR CUNOAŞTE ACEEAŞI SOARTĂ CA TOATE CELELALTE TRUPURI ŞI TOATE CELELALTE SUFLETE.” – ce poate fi mai trist decât zădărnicia? Iată care este simţul istoriei.