DUNE – drumul la Dune

“The Road to Dune” este cartea care nu are nici o legătură cu întreaga sagă. Pare a fi mai degrabă o continuare a volumului “Dreamer of Dune”, atâta doar că în central atenţiei este universul mirodeniei.
În “Spiceworld” se conturează intrigile principale din prima carte a Dunei: o planetă pe nume Catalan, casa familiei Linkam, o familie-duşman, Haskonerii (al căror simbol este o cobră), un împărat al universului dependent de mirodenie, o relaţie ilegitimă între Jesse Linkam şi Dorothy, Tuek, un mentat care o bănuieşte Dorothy de trădare, un doctor pe nume Cullington Yueh, care îşi trădează protectorii pentru a salva viaţa soţiei sale ţinută captivă de Haskoneri, un copil pe nume Barri, în jurul căruia planează întreaga dinamică interioară a personajelor, şi nelipsita planetă pe nume Duneworld aflată în sistemul Arrakis.
Această primă variantă a romanului “Dune” nu face altceva decât să-mi întărească credinţa conform căreia mirodenia nu simbolizează nimic altceva decât o altă substanţă psihoactivă halucinogenă ridicată la nivel de sursă a vieţii. Să nu uităm că romanul e scris în 1965, anul în care, în urma unei banale vizite pe Wikipedia, aflăm că America era în plin război cu Vietnamul, Aleksei Leonov e primul om care calcă pe lună, iar Bob Dylan e în plină vogă la Festivalul de la Newport.Este epoca hippie care nu l-a lăsat ignorant pe Huxley, darămite pe Herbert. Partea cu adevărat bună la toată povestea asta este aceea că manuscrisul la Road to Dune, în variant neciopârţită de Brian şi Anderson, datează din 1960.
„Road to Dune” este de fapt o carte pentru fani, care îmbină elemente din biografia lui Frank Herbert (la fel ca „Dreamer of Dune”) şi schiţele de lucru care au avut ca finalitate romanul premiat cu Hugo.şi Nebula în ’66. Scrisorile lui Herbert tatăl, nu fac altceva decât să ne confirme presupunerile, că ideea de ghola a fost inventată special pentru a readuce în scenă personajele preferate ale cititorilor, ceea ce Brian Herbert va face cu prisosinţă în “Hunters of Dune” şi “Sandworms of Dune”
Deliciul cărţii îl constituie cele câteva capitole grupate sub titlul de “Unpublished scenes and chapters”, unde găsim descrieri amănunţite ale Bene Gesseritului şi ale Ghildei precum şi ale altor personaje, cum ar fi Thufir Hawat, Leto şi Gurney Halleck